Nu de scholen weer begonnen zijn, iedereen na een prachtige zomer vol energie weer aan het werk is en gewend is aan het ‘nieuwe werken’, is dit het perfecte moment om een taal weer op te pakken.
Een door cursisten veelgestelde en logische vraag is: “Hoe kan ik mijn woordenschat vergroten?” Een taal is een communicatiemiddel en om gedachten te kunnen uiten heb je woorden nodig, het liefst zo veel mogelijk. Ook al weet iemand perfect hoe in het Frans de subjonctif in elkaar zit, zonder woorden om een zin te maken levert het niets op.
Woorden stampen? Weinig effectief
Daarbij komt dat woorden leren moeilijker is dan het lijkt. Stampen is saai en weinig effectief. Woorden stampen totdat deze in het langetermijngeheugen zijn opgenomen, vraagt om zo veel herhaling dat je al snel ontmoedigd raakt. Ook komt de natuurwet “use it or lose it” gauw om de hoek kijken als blijkt dat alle gestampte maar niet gebuikte woorden ineens verdwenen zijn. Vaak genoeg kunnen wij deze woorden net lang genoeg onthouden om op school een goed cijfer te halen, maar daar is alles mee gezegd.
Trucjes die helpen om woorden te leren
Gelukkig zijn er trucjes om woorden te leren, zodat je ze onthoudt en ook nog eens plezier hebt. Want daar ligt gelijk een deel van de oplossing. Onze hersenen reageren anders op verschillende soorten prikkels. Wat nieuw, indrukwekkend en/of plezierig is, zorgt ervoor dat ons brein de prikkels oppikt en iets ermee doet. Wat saai, te vaak gehoord of meegemaakt is, wordt soms niet eens opgemerkt, laat staan verwerkt en onthouden.
Tip 1: zorg dat je plezier hebt
Het heeft geen zin om een boek te lezen over een onderwerp waar je niets mee hebt en zeker niet als je over het algemeen niet van lezen houdt. Pak liever een kort artikel over een hobby of een onderwerp dat je wel interesseert. Lezen is een goede methode om je woordenschat te vergroten, maar het werkt alleen als je de tekst boeiend vindt.
Tip 2: leer woorden vanuit hun context
Afzonderlijke woorden leren is niet alleen vervelend, het schiet ook zijn doel voorbij. En dat heeft verschillende redenen. Ten eerste worden bepaalde woorden in combinatie met andere woorden gebruikt. Leer je het woord, maar niet hoe het toegepast wordt? Dan heb je er nog weinig aan. Ten tweede koppel je door het leren van woorden in hun context een woord gelijk aan een situatie, een zin of een ander woord dat je al kent. Je maakt bij wijze van spreken kapstokken waar je je nieuwe woorden aan ophangt en ze makkelijker terugvindt. Een goede manier om vanuit de context te leren is bijvoorbeeld met invulopdrachten te oefenen, of zelf een verhaal te verzinnen met de te leren woorden.
Tip 3: leer samen
Onderzoek heeft aangetoond dat samen leren het brein extra stimuleert. Door de interactie met anderen leren we beter. Ga op zoek naar iemand bij wie je je prettig voelt om samen aan de slag te gaan. Doe bijvoorbeeld een rollenspel. Op die manier stimuleer je elkaar, heb je plezier én leer je van elkaar.
Tip 4: gebruik je fantasie
Droge kennis en feiten zijn het moeilijkst om te onthouden. Maak er een gek verhaal van, zet woorden in een tekening, beplak je meubels, trap of keuken met post-its, verzin een liedje of maak ezelbruggetjes. Omdat ze een beetje gek zijn, onthoud je die vaak nog jaren. Zodra je meer zintuigen en ervaringen aan je leerdoelen koppelt, onthoud je de opgedane kennis beter.
Tip 5: regel voor jezelf een goede taaltraining
Samen met de trainer kun je erachter komen wat je leerstijlen en –strategieën zijn, waardoor je gelijk op je eigen manier aan de slag gaat. Dan is niets leuker dan aan je talen te werken!